075 - 202 23 62
info@solarzaanstad.nl

Benieuwd naar het proces van een lichtkoepel laten plaatsen?

Lichtkoepel kopen


Laten we realistisch zijn: je zult waarschijnlijk niet degene zijn die het dakraam of de lichtkoepel fysiek installeert. Tenzij je veel ervaring hebt in de bouw of met dakwerk, is het installeren van een koepel niet het typische doe-het-zelf woningbouwproject.

Maar dan kun je nog wel goed op de hoogte kunt zijn van alle details van het installeren van een lichtkoepel. Een van de belangrijkste factoren die bepaalt welke koepel je moet kiezen en hoe deze wordt geïnstalleerd, is het type dak op je huis.

Dakbedekkingsmaterialen en installatie types


Over het algemeen valt een dak in een van de drie categorie毛n: een metalen dak zoals golfplaten, een of een dak met dakpannen. Metalen daken kunnen alleen op het dak gemonteerde dakramen ondersteunen, maar als je een dakbedekking van dakpannen hebt, kun je kiezen tussen een op het dak gemonteerde licht koepel, een dakraam of in een frame gemonteerde dakramen of koepels.

Een lichtkoepel kopen voor platte daken


Laten we het nu eens over platte daken hebben. Geloof het of niet, een dak hoeft geen helling te hebben om een dakraam te installeren. Er zijn een aantal opties voor koepels die speciaal gemaakt zijn voor platte daken.

Het grootste probleem van lichtstraten of koepels op platte daken is dat het regenwater zich op het dak verzamelt. Koepels voor platte daken zijn aan de bovenzijde licht gebogen om staand water te voorkomen. Dankzij de lichte ronding loopt het regenwater zo van de koepel af, terwijl de binnenzijde er droog en schoon uit blijft zien.

Op het dak gemonteerde lichtstraten worden rechtstreeks op uw dak vastgeschroefd (de spanten en dwarsbalken tussen de structurele componenten van uw dak). Hierdoor hebben ze een lager profiel op uw dak en zijn ze ideaal voor nieuwbouwwoningen.

Dakramen met opstand komen vaker voor op daken met een lage helling


Ze worden geïnstalleerd op een opstand of frame, meestal gemaakt van hout dat uw installateur op het dak bevestigt. Zie dakramen op een dakrand als een schoenendoos: de dakrand is de doos en het dakraam is het deksel.

Zowel een op het dak als op de dakrand gemonteerde koepel ziet er van binnenuit hetzelfde uit, dus het type dak en de helling van het dak zullen waarschijnlijk de bepalende factoren zijn voor welke soort lichtkoepel je installeert. Maar om een dakraam compleet te installeren, is een ingrijpende verbouwing nodig.

Vlakke plafonds of gewelfde plafonds


En als je binnen alleen maar vlakke plafonds hebt? Dakramen kunnen alleen worden geïnstalleerd in gewelfde plafonds, of toch niet?

Dit is eigenlijk een van de meest voorkomende misvattingen over licht koepels. Hoewel het waar is dat gewelfde plafonds minder werk vereisen om lichtkoepels te installeren, kun je ook met vlakke plafonds het daglicht hebben dat je zoekt. Als je een vlak plafond hebt, zal de installateur, zodra de lichtkoepel aan de buitenkant is geplaatst, met een gipsplaat of triplex een lichtschacht construeren.

Copyright © Solar Zaanstad | door

RvE Online Promoties en Linkbuilding.Amsterdam